Skip to main content
Icon for Headache

Dureri de cap

Aproape toată lumea experimentează cefalee (durere de cap) pe parcursul vieții. În jur de 90% dintre oameni spun că au avut cefalee la un moment dat, pe parcursul vieții, iar 50%, cel puțin o dată în cursul anului precedent.

Cefaleea nu este doar dureroasă, dar este a treia cauză la nivel global pentru ani pierduți din cauza dizabilității.Cu toate acestea, cefaleea nu este percepută ca o afecțiune gravă de către publicul larg, deoarece este o boală care nu pune viața în pericol.

Lipsa de conștientizare a societății poate contribui la faptul că, chiar și în cazurile frecvente de cefalee, pacienții se tem să solicite ajutor de la medici.Indiferent de frica de durere, există tendința de a subestima gravitatea cefaleei.Această percepție poate reprezenta un pericol real pentru cel care suferă - atât mental, cât și fizic. În afară de suferinta corporală, durerile de cap recurente pot fi traumatizante și afectează grav viața socială a pacienților, precum și viața profesională a acestora. Din cauza fazelor repetitive ale durerii, pentru ei este din ce în ce mai greu să facă față cerințelor externe și sociale, care în mod normal nu ar fi o problemă. În consecință, acest efect pune o presiune suplimentară asupra bolnavilor și reduce și mai mult calitatea vieții.

Cele mai frecvente tipuri de cefalee sunt cele de tensiune și migrenele, mai puțin comune fiind cele de tip cluster.Cefaleea sinusală aparține grupului de cefalee secundare, cauzate de o altă problemă, cum ar fi inflamațiile, infecțiile sau traumatismele.

Icon for Tension-type headache

Ce este cefaleea/durerea de cap de tensiune?

Cefaleea de tensiune (TTH) este cea mai frecventă cefalee și nu durează de obicei mai mult de câteva ore. Apare în episoade de tip atac, adesea mai puțin de 15 zile pe lună.

Această durere este de obicei descrisă ca presiune sau apăsare sau ca o bandă în jurul capului, în unele cazuri având iradiere la nivelul gâtului sau dinspre acesta.Poate fi pe o parte, dar este mai des generalizată pe ambele părți ale capului.

Cauza TTH poate fi stresul, întârzierea meselor, privarea de somn, zgomotul, alcoolul, menstruația sau tensiunile musculo-scheletale la nivelul gâtului. Femeile sunt mai predispuse sau au o probabilitate mai mare de a dezvolta TTH decât bărbații.

Se vorbește de cefalee de tensiune cronică, când TTH apare mai mult de 15 zile pe lună, o acumulare care ar putea afecta toate aspectele vieții.

Ce sunt migrenele?

Migrenele sunt de asemenea foarte comune, apărând la 1 din 7 adulți la nivel global. Femeile sunt de trei ori mai predispuse a fi afectate de migrene. Această diferență este determinată de fluctuațiile hormonale la femei. Cel mai adesea migrenele încep la pubertate. Prin urmare, din nou, băieții sunt mai puțin afectați decât fetele, iar ciclul hormonal feminin este probabil responsabil pentru aceste diferențe. Mult mai rar, migrenele pot apărea în rândul copiilor și al persoanelor în vârstă, dar afectează mai ales persoanele cu vârste cuprinse între 35 și 45 de ani.

Aflați mai multe despre migrene

Ce este cefaleea sinusală?

Cefaleea sinusală este o problemă comună în rândul populației generale. Persoana afectată poate simți durere în zona frunții și a sprâncenelor, însoțită de presiune în jurul ochilor, umflare a obrajilor și nas înfundat.

Din păcate, migrenele și cefaleea sinusală sunt ușor de confundat, deoarece semnele și simptomele celor două tipuri de durere de cap se pot suprapune. Persoanelor afectate de migrene le poate curge și nasul, dar lichidul este limpede. În plus, atât cefaleea sinusală, cât și migrenele se agravează adesea după mișcarea bruscă a capului.

De fapt, „adevărata” cefalee sinusală este rară și se dezvoltă simultan cu începutul rinosinuzitei acute (inflamația căilor nazale) sau este legată de rinosinuzita cronică. Cefaleea sinusală ar trebui să se rezolve în termen de șapte zile de la remisia infecției virale sau după un tratament de succes cu antibiotice, dacă există o infecție sinusală bacteriană. Dacă durerea continuă, atunci diagnosticul trebuie revizuit, astfel încât să se găsească un tratament adecvat.

Icon for Cluster headache

Ce este cefaleea tip cluster?

O altă afecțiune ce implică cefaleea este cefaleea tip cluster. Se caracterizează prin dureri apărute brusc, în jurul ochilor, pe o parte a feței. Cei care suferă de această problemă descriu durerea ca o arsură scurtă, dar foarte puternică, sau o înjunghiere, cu lăcrimare și nas înfundat sau secreții nazale.

Cefaleea tip cluster afectează mai puțin de 1 din 1000 de adulți cu vârste cuprinse între 20 și 60 de ani, bărbații fiind afectați mai des decât femeile (șase bărbați la fiecare femeie). Acest tip de atac de cefalee nu durează, de obicei, mai mult de trei ore, dar atacurile pot apărea zilnic, săptămânal sau lunar. Unele persoane afectate pot suferi atacuri o dată pe an sau o dată la câțiva ani.

Cauza cefaleei tip cluster este puțin înțeleasă de oamenii de știință. Atacurile se produc de obicei la o oră similară a zilei și sunt probabil legate de ritmul circadian. Cauza poate apărea din factori genetici și poate fi moștenită. Fumătorii sunt afectați mai des decât nefumătorii.

Crampe menstruale

Durerea ușoară în timpul menstruației este normală. Cu toate acestea, crampele dureroase, numite și dismenoree, sunt cauzate de contracțiile uterului.

Aflați mai mult

Dureri musculare și articulare

Luxațiile, entorsele și fracturile pot cauza dureri musculare și articulare. Durerile articulare cronice pot apărea din cauza inflamației.

Aflați mai mult

Dureri dentare

Durerea dentara cauzată de afecțiuni stomatologice este una dintre cele mai insuportabile dureri și, probabil, ne afectează cel mai mult capacitatea de a munci.

Aflați mai mult

MIG® 400

Analgezic, antiinflamator si antipiretic

  • începe să acționeze în 10 minute
  • acționează până la 5 ore
  • prezintă tolerabilitate ridicată
Aflați mai mult

MIG® 400

Analgezic, antiinflamator si antipiretic

  • începe să acționeze în 10 minute
  • acționează până la 5 ore
  • prezintă tolerabilitate ridicată
Aflați mai mult

Intrebari frecvente

Întrebările dvs. frecvente despre utilizarea MIG 400® și ibuprofen

Citiți mai mult

Formulă cu debut rapid de acțiune

Formula galenică specifică a MIG 400® permite acțiunea rapidă a ibuprofenului

Citiți mai mult