Skip to main content
Icon_for_Toothache

Durerea dentară

Durerea de dinți cauzată de afecțiuni dentare este una dintre cele mai insuportabile dureri și, probabil, ne afectează cel mai mult capacitatea de a munci.

De ce apar durerile dentare?

Porțiunea centrală a dintelui, numită pulpă, conține nervi foarte sensibili. În mod normal, pulpa este acoperită și protejată de dentină și smalț. În cazul cariilor dentare, plombelor cu probleme, fracturilor sau fisurilor în smalț, nervii din pulpă sunt expuși. Nervii expuși reacționează la stimuli diferiți și persoana poate simți dureri dentare severe la senzațiile de rece sau dulce. Durerea scurtă și ascuțită rezultată poate chiar să se extindă până la maxilar.

Alte tipuri de dureri dentare:

Când măselele de minte erup prin suprafața țesutului gingiei, acest lucru poate provoca durere de dinți. Țesutul deschis permite bacteriilor să intre, ceea ce poate cauza umflarea și inflamarea gingiilor.

O altă posibilă cauză a durerilor orale poate fi extracția dinților, o inflamație a gingiilor (gingivită) sau inflamația țesutului care susține dinții (parodontită).

Unii oameni au dinți sănătoși, dar sensibili, care reacționează prin ușoare dureri la presiune, frig și căldură.

MIG400_Toothache_Tooth_Anatomy_dentin_enamel_pulp_gingiva

Cauzele durerilor de dinți și altor dureri dentare:

 • Igiena orală deficitară (poate provoca placă dentară și tartrul)
 • O alimentație bogată în zahăr (poate cauza carii)
 • Presiune ridicată în timpul spălării pe dinți
 • Fumat
 • Consumul excesiv de alcool
 • Factorii genetici
MIG400_Toothache_Tooth_floss

Ce să faceți atunci când vă dor dinții?

 • Evitați băuturile și alimentele reci și fierbinți.
 • Evitați produsele cu conținut ridicat de zahăr.
 • Pentru a reduce umflarea și pentru a calma durerea, compresele reci pot fi de ajutor.
 • Dacă durerea apare mai frecvent sau crește în intensitate, solicitați asistență medicală de la un dentist, pentru a exclude orice problemă gravă

Medicație pentru durerile dentare:

Există numeroase analgezice pentru durerile dentare. Pentru a atenua durerea acută cât mai repede posibil, se poate utiliza un analgezic cu acțiune rapidă, precum MIG 400. Ibuprofenul (ingredientul activ din MIG 400) are, în plus față de efectul analgezic, și un efect antiinflamator, care poate fi foarte util în cazul problemelor dentare.

În comparație cu acidul acetilsalicilic (ASS), ibuprofenul inhibă coagularea sângelui mai puțin și pentru o perioadă mai scurtă. Acest lucru înseamnă că sângerarea prezentă în urma unei intervenții stomatologice durează mai mult în cazul ASS decât în cazul ibuprofenului. Acest aspect este în special important de știut în cazul unei extracții dentare.

Când să mergeți la dentist?

În cazul unei dureri de dinți repetate și de durată, pentru a vă asigura că nu aveți probleme orale grave și pentru a evita infecțiile bacteriene care cauzează dureri de dinți de durată, este necesar să mergeți la dentist. Pentru a preveni cariile și durerile de dinți, se recomandă un control dentar de două ori pe an.

MIG400_Toothache_consult a dentist for prevention of toothache

Frica dentară (fobia dentară)

Frica dentară puternică afectează multe persoane din întreaga lume, fiind recunoscută drept fobie dentară de către OMS (Organizația Mondială a Sănătății).

Durerile de dinți, ca orice alte dureri, duc adesea la anxietate și stres, ceea ce amplifică percepția asupra durerii. Mulți oameni evită vizitele la dentist, din cauza fricii. Astfel, problemele se agravează, fiind nevoie de un tratament mai intensiv și posibil mai traumatic. Acest lucru poate confirma sau exacerba frica, ducând la continuarea evitării.

Pentru a nu ajunge la aceste complicații, vizitele regulate la dentist sunt mai importante. Cei mai mulți dentiști sunt conștienți de frica pacienților lor și fac tot ce pot să evite durerea. Mai mult, stomatologia modernă poate fi aproape fără durere. Vorbind cu dentistul care vă tratează despre aceste frici, puteți depăși acest stres.

Dureri de cap

Durerea de cap este una dintre cele mai frecvente dureri. Cele mai frecvente tipuri de durere de cap sunt cele de tensiune și migrenele.

Aflați mai mult

Dureri musculare și articulare

Luxațiile, entorsele și fracturile pot cauza dureri musculare și articulare. Durerile articulare cronice pot apărea din cauza inflamației.

Aflați mai mult

Răceală și febră

Infecțiile virale, precum răceala și gripa, sunt principalele cauze ale febrei. Febra în sine nu este periculoasă, ci mai degrabă un semnal de avertizare al organismului și reacția de apărare împotriva infecțiilor.

Aflați mai mult

MIG® 400

Analgezic, antiinflamator si antipiretic

 • începe să acționeze în 10 minute
 • acționează până la 5 ore
 • prezintă tolerabilitate ridicată
Aflați mai mult

MIG® 400

Analgezic, antiinflamator si antipiretic

 • începe să acționeze în 10 minute
 • acționează până la 5 ore
 • prezintă tolerabilitate ridicată
Aflați mai mult

Intrebari frecvente

Întrebările dvs. frecvente despre utilizarea MIG 400® și ibuprofen

Citiți mai mult

Formulă cu debut rapid de acțiune

Formula galenică specifică a MIG 400® permite acțiunea rapidă a ibuprofenului

Citiți mai mult